Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Midvinterstämman i Kallhäll 26/1 2013

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Sun, January 27, 2013 16:04:09

Vi anlände till stämman strax efter klockan 6, och kunde genast påbörja dansen på plan 2 till Skälby Spelmanslag. Golvet upplevde vi som ganska trögt, och som vanligt på midvinterstämman trångt. Varma blev vi förstås snabbt, som vanligt. Dansen bestod av gammaldans.

Efter detta intog Bröderna Trück scenen, och ännu fler människor dansgolvet.

Dansen bestod huvudsakligen swinginspirerad foxtrot – vi hade helst velat dansat swing, men avstod av hänsyn till begränsat utrymme och andra dansande. Det blev också litet tango, och på slutet en vals. Ett bra inslag som hade kunnat bli ännu bättre med större dansutrymme.

Efter det tyckte vi att vi ville kolla in även polskerummet, där just då Dalaföreningen spelade. Det passar bättre att beskriva det som ett rum än en danslokal tycker jag – det är L-format, i den lodräta stapelns överdel ska man väl helst inte vara mer än ett dansande par i varje riktning. I basen står orkestern, och i båda ytterhörnen finns bord. Genom att det var färre dansande här när vi var där så var det ändå totalt sett bättre plats (och glid) än på plan 2.

Så småningom återvände vi till plan 2, och passade på att fika. När vi åter anträdde dansen spelade ett gäng som kallade sig ”Dragspel på riktigt”. Det var första gången de spelade till dans fick vi veta, och vi tyckte de gjorde det bra, med fint tempo, och också tilltalande omväxling med en tango, och en ”halv” foxtrot på slutet. Tiden räckte tydligen inte till för en andra melodi. Hjälpsamma dansande verkade också ha strött något magiskt pulver över dansgolvet som förbättrat glidet avsevärt.

Kallhälls Folkets Hus är ett hus som verkar vara byggt i modern stil – fyrkantigt hus mitt i centrum, med många mindre rum på varje plan. Det finns visst en scen med stolsrader där också, fast vi aldrig varit in där. Antagligen är det planlösningen som gör att det blir så pass trångt för de som vill dansa, medan de kanske är mer trivsamma för de olika spelgrupperna, som har många olika rum att välja på för sina gruppspel.

Ursprungligen hölls dansen allra längst ner på bottenplanet, där jag tyckte det också var trångt men ändå mer trivsamt och bättre plats. Numer har den lokalen omvandlats till garderob. I stället har man delat upp dansen till gammaldans (med enstaka modernare inslag) på plan 2, och polskor på plan 3. Egentligen tycker jag inte om sådan uppdelning, vi tycker om att dansa allt, och är inte så förtjust i att de dansande och dansen separeras i olika kategorier och till olika platser. Dessutom är det trångt på båda platserna. På plan 2 skulle det väl vara bättre utrymme för dans om hela salen användes som danslokal, men det anses väl trivsamt att man ska kunna fika och dansa i samma rum.

  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post124