Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Gnesta 2/1 2013 - ungdomligaste stämman på länge för vår del

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Mon, February 04, 2013 11:03:10

Vinterstämman i Gnesta lockade ånyo oss till besök. Resan tar en god timme från centrala Stockholm, men de gånger vi tagit oss besväret att åka dit så har vi inte ångrat oss. Och det gäller även för årets upplaga.

Denna dag i början av februari hade perfekt vinterväder. En del snö, vackert väder, några minusgrader, och säkert fina skridskoisar.

Vi anlände omkring halv sju, och redan vid ingången noterade vi att de besökare som gick före oss var av yngre årgångar än vi är vana vid.

Då vi började dansa spelade just Lisa Rydberg sin sista låt tillsammans med nästkommande spelman Erik Rydberg. Erik spelade sedan från mitten av golvet en halvtimme. Dansgolvet var tyvärr dock litet trögt, litet glidpulver hade varit välkommet.

Efter denna spelning fick vi kanske en delförklaring till den ungdomliga närvaron. Det var då nämligen prisutdelning i folkbandskampen – för ungdomslag tror vi. Vinnare blev en grupp som kallade sig ÖsUpp.

Vi vet inte vilka övriga deltagande var, utom Rönn som vi senare också dansade till.

Efter detta tog välbekanta Leif-Billyz vid, med gammaldans för hela slanten. I slutet på danspasset fick vi veta att, nytt för i år, det också var dans i en annan sal. Vi besökte dock aldrig denna, så vi kan inte kommentera någonting därifrån. I stora salen tog – om vi minns rätt – sedan Härs och Tvärs vid. Vi passade på att fika medan de spelade, men tyckte att det lät bra.

Åter på dansgolvet så hade då ungdomsgruppen Rönn tagit över. De spelade en trevlig blandning av polskor och gammaldans i ungdomlig stil. De lyckades även få med en foxtrot, vilket vi tyckte var kul.

Efter detta tog så vinnarlaget ÖsUpp över. De spelade likaså en bra blandning av polskor och gammaldans. Vi tyckte det var mycket trevligt att dansa till båda dessa ungdomslag, och det gäller även de fyra fiolspelandetjejer som sedan tog över.

Vi spekulerade kring om det är de kommunala musikskolorna som gör att det frambringas så många engagerade och kunniga unga musikanter?

Vi har tidigare kommenterat det ungdomliga inslaget på spelmansstämmorna i Gnesta. Även om det bara är ett inslag, med vår egen årgång förstås också välrepresenterad, så känns det ändå glädjande att det finns kvar, och kanske till och med har förstärkts. Visst är det så att ungdomslagens musik oftast inte har samma klang som den vi vuxit upp med, men det känns naturligt att musiken förnyas med dess utövare. Och det är alltid trevligt med variation i musik och dans, och med nya dansande på dansgolvet. Så gärna mer av ungdomarna, både på scenen och på dansgolvet!

Tack för en trevlig spelmansstämma!

  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post125