Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Nyårsdans med Örjansringen 2015-12-30

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Sat, January 02, 2016 15:38:55

Även 2015 blev ett år med ett jättelångt dansuppehåll för oss. I stället har det blivit desto mer av långpromenader för min del, med många mil i benen efter att ha genomkorsat de flesta skogsområden som finns här i Stockholmstrakten. Detta finns ju utförligt beskrivet i avsnittet Genomförda vandringar och Vandringsguiden här på hemsidan. Särskilt hösten och förvintern detta år har haft många härligt soliga dagar, med utmärkt väder för utomhusaktiviteter.

Vid sidan av det har jag också ägnat mig åt körsång, med två minnesvärda konserter. Fyra körer, symfoniorkester och solister framförde då Carmina Burana. Den första konserten i S:t Thomaskyrkan i Vällingbyblev utsåld. Den andra, som ägde rum i Uppsala Konsert & Kongress, blev inte riktigt utsåld men samlade ändå nästan 700 åhörare. Båda verkade uppskattas mycket av publiken, och UNT gjorde en recension av den senare. Den intresserade kan ta del av den här.


På årets näst sista dag var det i alla fall dags att gå ut och dansa igen, på Örjansringens traditionsfyllda danskväll dagen före nyårsafton. Liksom föregående år spelade Tensta Spelmanslag till dansen, och i pausen var det litet danslekar och Landskronakadrilj.


Under kvällen fick vi också tillfälle att sjunga och hurra för den tredje sittande damen bortifrån räknat på ovanstående bild. Hon firade sin 90-årsdag genom att delta i spelningen med spelmanslaget.

De var kul att dansa igen, även om det långa dansuppehållet ibland gjorde sig litet påmint. Det kändes ovant att känna lätt yrsel vid ett par tillfällen. Dock var det inga problem, och det fungerade fortfarande bra att exempelvis dansa snoa motsols.

Tensta Spelmanslag spelade som tidigare de flesta låtarna i lugn takt – i början tyckte jag till och med att det ibland gick litet för långsamt. Det gällde dock inte schottisen, som liksom tidigare spelades spänstigt. Det blev också ett par polskor och foxtrot under kvällen, och före paus också en polkett och en humppa.

Vi vände liksom förra året tillbaka från dansen litet innan den var slut, för att i stället gå en försenad och förkortad kvällspromenad med en vänligt välkomnande Lava. Sista dansen för oss blev en jättemysig hambo, där det kändes som att den gamla dansformen och dansglädjen hade återvänt.

Det blev en mycket trevlig danskväll, och kändes riktigt kul att få nöta dansskorna igen!Nedanstående videosnutt är på 31 Mb och lämpar sig bäst för större skärmar via bredband. Visa den gärna i fullskärm genom att klicka på fullskärmssymbolen till höger längst ner.

Om du använder mobil eller har begränsad surf eller långsamt internet bör du i stället använda länken längst ner för en lågupplöst version.
Lågupplöst video (2MB)

  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post148