Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Tensta Spelmanslag på Hägerstensåsen 30/12 2017

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Thu, January 04, 2018 12:00:28

Det har nu gått ett år sedan det senaste inlägget i denna blogg, och återigen är det Örjansringens dans dagen före nyår som är ämnet. Men jag passar på att så här inför nyår först göra en liten återblick från det gångna året.

På väderfronten så har mycket hänt. Vintern var både mild och torr, och våren inleddes tidigt med rekordlågt grundvatten på många håll. Sommaren följde med envisa vindar från nord och nordost, nästan helt utan regn i våra trakter. Trots vindriktningen var temperaturen tämligen normal över dygnet. Även fast solen ofta lyste, så lyste varma sommardagar med sin frånvaro. Det gjorde att sommarbaden blev färre, men också att skogspromenader och förbättringar vid sommarstugan blev fler.

Mot slutet av sommaren byttes så den huvudsakliga vindriktningen till den motsatta, och det vädermönstret har vi fortfarande kvar nu vid nyår. Den nya vindriktningen förde med sig litet högre temperaturer, men också lågtryck i en aldrig sinande ström, ösande ett ständigt återkommande regn över de tidigare så torra markerna. Dessa förvandlades därvid till betydligt blötare sådana, ledande till att såväl de sinade svampförråden i frysen som (gissningsvis) grundvattenförråden nu är osinade. I skogarna är det så här vid nyår riktigt rejält blött, och jag såg vid passage av Hammarbyslussen häromveckan att luckorna stod öppna för att öka utsläppet av vatten från Mälaren.

Klimatmässigt var året återigen nära rekordvarmt, om också något svalare än det föregående. Det försvagade El Nino hade förmodligen en roll i det. Det kan tänkas att det otypiska vädret hos oss detta år har samband med förhållandena i Arktis, där det dock också varit en lågtrycksinfluerad sommar med is som klarat sig något bättre än året innan.

Och så till ämnet för dagen – dansen på Hägerstensåsen.

Det kändes mycket kul och bra att dansa igen, och Tensta spelmanslag tycker jag spelade bra. När jag tillfälligtvis vilade ett par gånger och för att torka svetten ur pannan, så såg jag att de småskojade med varandra medan de spelade genom små platsförflyttningar på scenen, som jag tyckte var roande att betrakta.

I pausen var det som vanligt danslekar för de som inte fikade, med avslutande landskronakadrilj och familjevals- och -schottis. När vi lämnade dansen så var det återigen med känslan av att vi hade haft en mycket trevlig danskväll.  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post152