Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Härlig danskväll med Stockholms Studentspelmanslag Sonus

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Sun, January 11, 2009 16:13:41

I går kväll var vi på dans arrangerad av Folkmusikhuset i Kulturskolan vid Fridhemsplan, föranlett av Sonus förstapris i studentspelmanslags-VM I Linköping i höstas.

Jag var ju inte på plats på tävlingen, men vågar ändå gissa efter denna kväll att det var rätt lag som vann guldmedaljen. Sonus spelade inspirerat, och med en härligt djup och fyllig klang med allt från trumma av afrikansk typ, till blockflöjt, mungiga och sång. Musiken innehöll såväl gammaldans som polskor, med lätt övervikt för de senare.

Som brukligt är både på kvällarna på Skeppis och bland de ungdomslag vi känner till, så var pols och Finnskogspols relativt vanliga. Pols brukar normalt inte vara min favoritdans, och Finnskogspols hade de inte ”uppfunnit” ännu på min tid. Men med Sonus denna kväll var det riktigt roligt även att dansa pols, och jag kände dessutom att det inte skulle vara fel att lära in även Finnskogspols om vi – som jag hoppas – får dansa till detta spelmanslag igen.

Gammaldansen bestod huvudsakligen av schottis och vals, men ett par av polskorna gick också bra att dansa hambo till om man så önskade. När det gällde vals hade kanske inte laget hittat den långsamma finstämda vals som jag tycker bäst om, men vi fick ändå njuta av ett par sådana under pausen, då en flicka spelade två jättefina valser på harpa.

Under pausen spelade också några andra grupper, bland annat en kille jättetrevlig dansmusik på flygel.

Danslokalen var väl ungefär lika stor som på Skeppis, men genom att orkestern hade en egen scen, och golvet var slätt och fint ända ut till väggarna, tycker jag ändå det fungerade mycket bra. Till detta bidrog också att det var bara lagom mycket folk för lokalen, så det gick mycket bra att dansa hela kvällen.

Tack Folkmusikhuset och Sonus för denna härliga danskväll!

  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post6