Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Dans dan före nyårsafton 2012

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Tue, January 01, 2013 12:09:17

Hösten 2012 har det blivit få danstillfällen för oss. Orsakerna är väl flera; ett mindre dansutbud, en långvarig höstförkylning, kanske ökande bekvämlighet(?) med stigande ålder, och höstsemester på Gran Canaria.

Även om det sistnämnda inte handlar om dans så tar jag ändå med några bilder därifrån. Nedanstående bild är tagen från altanen på den bungalow där vi bodde, invid playan i San Agustin.

När vi åkte var det väl nästan tio plusgrader i Stockholm. Trots det var kontrasten rätt stor när vi landade, där var det nämligen +26.

Semestern blev som vanligt en blandning av vandringar i berg och på stränder, bad, vila och läsning. Jag råkade ut för ryggont när jag lyfte upp en omkullramlad förpackning med dricksvattenflaskor från golvet i en butik, men efter ett par bergsvandringar var besvären så gott som borta igen.

När vi åkte tillbaka möttes vi av ett vitt Stockholm, med mycket snö och -15 grader.

Efter ett par veckors jobb, mer snö och kyla och en långledig julhelg kändes det kul att styra kosan mot Hägerstensåsen, där Örjansringens traditionella dans dan för nyår avhölls, som vanligt med Leif-Billyz vid instrumenten.

Det blev en mycket trevlig dans, med bra golv och många dansande. Det tog som vanligt inte många danser innan värmen kändes påtaglig. Ombytesskjorta i pausen kom väl till pass, och det blev ett flertal besök vid ”vattenhålen”.

Vi fikade som vanligt i pausen, men hann i alla fall med att delta i pausens avslutande landskronakadrilj och familjevals/schottis.

Vi tackar Örjansringen för denna dans och förstås alla tidigare! Det är litet oklart hur det blir med Örjansringens danser i framtiden. Örjansringens danser har funnits med oss ända sedan vi började dansa, och har alltid för oss varit höjdpunkter. I den mån vi får mer information om detta så kommer den att läggas ut på dansglad.

  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post122

Knapphändigt på Örjansringens dans på Hägerstensåsen 6/10 2012

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Sun, October 07, 2012 16:48:17

Denna vackra höstlördag var vi först ut på en promenad vid Tyresta. Det märktes att många andra också uppskattade det fina vädret, sällan eller aldrig har vi sett så många besökare där.

Efter ett besök hos min äldsta bror för födelsedagsfirande återstod dagens sista nöje, dans på Hägerstensåsen.

Om rekordmånga besökte Tyresta, så kan inte detsamma sägas om Örjansringens dans. Det var en gles skara dansande som fick nöjet att njuta av fin dansmusik och bra dansgolv. De vi pratade med förstod inte varför inte fler kommit på dansen.

Nästkommande dans den första december kommer Stockholms Spelmanslag att spela. Det blir då en litet högre andel polskor (3g 1p?), och i stället för lekar pausspelmän, som antagligen kommer att spela mycket polskor.

Kvällens dans var som vanligt både rolig och stimulerande för både själ och kropp, och vi var mycket nöjda.  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post121

Stockholms Spelmanslag på Bagarmossen 29/9 2012

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Sun, September 30, 2012 16:59:25

September har för vår del sällan varit någon bra dansmånad. Sommaren är på något sätt inte riktigt slut än, sommarstuga och utekvällar lockar och man vill inte riktigt stanna kvar i stan på helgerna.

Men när oktober nalkas brukar både mörker och svalare luft göra att sommarkänslan försvinner. I år anordnade Stockholms Spelmanslag en dans precis i brytpunkten, och vi tyckte det kunde passa bra att inleda höstsäsongen där.

När vi kom dit fann vi att dansen inte var lika välbesökt som vanligt. Om det berodde på att andra fortfarande tyckte det var sommar eller andra orsaker vet jag inte. Golvet hade, som det ofta brukar vara, inte perfekt glid från början, men blev snabbt bra. Jag tror att möjligen litet stearin bidrog, förutom förstås poleringen med hjälp av danssulorna.

Som vanligt på dessa danser är det nästan enbart polskor. Visst spelas det någon enstaka schottis och vals, men på det stora hela är det polskedans som gäller. För vår del har vi ju inte dansat så mycket polskor under senare år, men vi tyckte ändå att efter bara en kort stund flöt det hela på riktigt bra.

En mycket angenäm erfarenhet var att få dansa till de inbjudna pausspelmännen Kalle och Jonas Liljeberg. Det är far och son, med fiol och sopransax, som denna kväll spelade två långa pass.Bilden är tagen precis i början av deras första spelpass, det blev fler dansare efter en liten stund.

Under detta pass spelade de enbart Orsapolskor. Vi tycker mycket om denna polska, och det är väl inte fel att säga att det är vår favoritpolska. Vi tyckte att Liljebergarna spelade dessa mycket njutbart, och att det gick mycket bra att dansa till dem.

Under deras andra framträdande spelade de också några andra polskor, som Ore-, Bingsjö- och Bodapolska. Även Oremusiken gillar vi skarpt, så det var kul att de tog med även litet därifrån.

Det kändes bra att inleda en ny höstsäsong, och belåtna gå hemåt med behaglig trötthet i benen.
  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post120

Stockholms Spelmanslag på Skansen 15/8 2012

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Sun, August 19, 2012 17:32:28

I mitten av augusti har många sommarsemestern bakom sig, och så även vi. Augustidanserna på Skansen har så vitt jag kan minnas oftast samlat fler deltagare än mitt i sommaren. Med perfekt väder och sommarens sista gammaldans på Skansen var det inte svårt att bestämma sig för vart vi skulle gå.

Vi promenerade till Skansen, vid Strandvägen såg vi nedanstående båt. Jag läste inte i detalj vad det handlade om, men så vitt jag förstod var det en aktion för att uppmärksamma på båtflyktingarnas svåra situation.

Vi anlände till Skansen i god tid, och hade även bytt till dansskor när dansen började. Golvet var inledningsvis jättesträvt! Det är tur att vi kunde gissa att vi dansare som ofta förr efter ett tag med våra skosulor och en god portion energi kunde förbättra situationen. Och visst, efter några danser var glidet ok.

Stockholms Spelmanslag spelade inledningsvis gammaldans, allt eftersom kvällen framskred blev det även en del polskor.

Vädret var kanonbra, och det blev en härligt stämningsfull danskväll. I pausen blev det också litet dansmusik, vilket vi tyckte var mycket trevligt. Mot slutet av pausen då vi fikat klart dansade vi några härliga polskor, innan hela spelmanslaget på nytt äntrade scenen.

Allt eftersom augustimörkret tätnade blev golvet på nytt strävare, denna gång på grund av fallande dagg. Det verkade dock inte dansarna bry sig så mycket om.

Det blev en fin avslutning på gammaldansen på Skansen. Fast ännu återstår ju spelmansstämman på Skansen.  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post119

Skansen och Slagsta Gille 25/7 2012

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Thu, July 26, 2012 11:36:02

Även juli detta år har varit en ganska ostadig historia vädermässigt. Trots detta tycker jag att det i Stockholmstrakten erbjudits åtskilligt av både sol och värme.

Denna dag i slutet på juli tillhörde de varmaste, och också under dagen de soligaste. Men precis när vi klev ut från rullbanan vid Solliden så såg vi till vår förvåning att det regnade! Inte mycket i och för sig, men genom åren är det åtskilliga danskvällar på Bollnästorget som förstörts eller störts även av en kortvarig skur. Golvet där blir ju direkt jättetrögt, och det brukar sällan bli särskilt mycket bättre under kvällen även om regnet då upphört.

Men eftersom vi ändå var på plats fortsatte vi förstås till dansbanan. Vi kom precis som dansinstruktionen avslutades – med åtskilliga deltagare, tyckte vi.

När dansen började så var det precis som vi trodde, tvärtrögt på dansbanan. Vi fick försöka hitta ett sätt att dansa vals där man inte glider alls på fotsulorna, något som väl var något av en utmaning.

Inledningsvis spelade Slagsta Gille med hela laget. Till vår förvåning torkade golvet ganska snabbt, och fick efter en kort stund åtminstone halvskapligt glid.

Efter en stund spelade bara en mindre grupp medan resten av laget fikade, innan hela laget på nytt beträdde scenen. På detta sätt undveks pausen, något vi uppskattade.

Under kvällen fortsatte enstaka regndroppar då och då att trilla ner på oss och dansgolvet. I en av dessa lättare skurar senare på kvällen lämnade vi dansen, som vi trots regndropparna tyckte blev en trevlig och rolig danskväll.  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post118

Knapphändigt på Skansen 4/7 2012

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Fri, July 06, 2012 12:59:00

Juni har passerat, med regnrekord i Stockholmstrakten. Juli har hittills inletts bättre, och denna kväll visade vädret sin bästa sida. Vi styrde kosan till Skansen, där Knapphändigt bjöd upp till dans.

Det är många gamla minnen som väcks när vi på detta sätt återvänder till Skansen. Med det väder som var denna kväll hade väl dansbanan varit full förr i tiden, trots att det alltid är en hel del som är på semester och på annat håll så här mitt i sommaren.

Nu har ju gammaldansens skaror tunnats ut en hel del under åren, men tillräckligt många kom i alla fall för att det skulle bli en trevlig danskväll. Det här var den första gammaldansen på utedansbana i år för vår del, och det var kul att få nöta på danssulorna igen.

Vi tackar Skansen och Knapphändigt för en trevlig danskväll.  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post117

Nationaldagen 2012

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Sun, June 10, 2012 11:23:29
Nationaldagen i år firade vi genom att besöka nationalparken i Tyresta, där vi gick en fin rundtur i vackert väder. Uppe vid Årsjön, där vi fikade, var det lugnt och tyst, och de ofta rätt skygga lommarna kom efter en stund riktigt nära.


Jag har för mig jag hörde för några år sedan att man, till skillnad från t.ex. Stensjön, avsiktligt låtit bli att kalka Årsjön, för att få en referens för framtiden. Min minnesbild är att jag läste att detta ledde till en kraftig försurning av sjön, med åtföljande utarmning av livsformerna där.

En fundering från min sida är, att om lommarna numer håller till Årsjön, så måste de rimligen också hitta föda i sjön. Kanske kan man hoppas på att ansträngningarna att få bort försurande utsläpp här har burit frukt?

På kvällen var vädret alltjämt vackert, och vi passade på att ta en ordenlig kvällspromenad.Vi passade då också på att titta in och dansa en liten stund på Gröna Lund, där Kindbergs spelade.

Som vanligt blev dansgolvet snart fullt. Denna kväll var av någon för mig oförklarlig anledning delar av dansgolvet blött, vilket jag inte tycker känns särskilt bra när man vill dansa. Direkt man kliver i någon pöl så tar det ett bra tag innan glidet i sulorna återkommer, och det dröjer inte länge innan det är dags för nästa passage av det blöta området.

Men alla verkade ändå glada, så de flesta stördes väl inte så mycket av det.

  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post116

Första utedansen 2012, 23/5 på Gröna Lund

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Sat, May 26, 2012 19:33:28

Det har blivit glesare mellan danserna för vår del jämfört med för några år sedan. En anledning till det är väl att det blir mer sällsynt med danstillfällen i vår omedelbara närhet som innehåller gammaldans. Vi tycker alltid att gammaldans förhöjer stämningen.

Men Gröna Lund uppfyller i alla fall önskemålet om att vi inte ska behöva åka för långt, trots att tyvärr dansen sällan innehåller något annat än ”m”.

Vädret var jättehärligt denna kväll. Mats Bermans spelade, såvitt vi kunde förstå med något slags förnyelse jämfört med när vi tidigare dansat till dem.

Vi missade första dansen på grund av att vi behövde köpa nytt årskort. Inledningsvis var det någorlunda bra med plats på dansgolvet. Ellika, som haft problem med fötterna tidigare, upplevde dock golvet som stumt. Jag tyckte själv att det var ok.

Efter några danser blev det som väntat mer knappt med fria ytor på dansgolvet. Egentligen tycker vi bara det är positivt, fast tyvärr tycker jag samtidigt att det innebär en hel del inskränkningar vad gäller det vi kommit dit för – dans. Men det är härligt att se alla glada dansande människor.

Efter litet foto, vatten, mer dans och kaffe, blev det en härlig promenad tillbaka längs kajerna i vår vackra huvudstad.

  • Comments(0)//blogg.dansglad.se/#post115
Next »