Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Dans med Mats Bergmans och Västbergaträffen 31/1 2014

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Sun, February 02, 2014 12:10:12


Så här i slutet av januari har äntligen jorden i sitt eviga snurrande runt solen nått en position där den livgivande solen på nytt orkar högre än till bara trädens toppar vid våra breddgrader. Eftermiddagen börjar äntligen på nytt bli en ljus tid, och morgonens beckmörker börjar på nytt, om ock långsamt, ersättas av ett begynnande morgonljus. Det är lika efterlängtat och uppskattat varje år!

När dessutom, som denna dag i januari, snön faller från himlen och täcker allt i ett härligt vitt ludd, så blir det dubbelt så ljust. Ute så skuttar Lava förtjust omkring, sticker nosen i snön och nosar på allt som finns därunder, och kastar sig efter och försöker snappa upp snön som yr upp från kängorna, både i stan och i skogen. Tyvärr åtföljs snöfall tätt som oftast av plusgrader här i Stockholmstrakten, och det verkar bli så denna gång också. Men på fredagen höll sig temperaturen i alla fall stadigt strax under noll.

Men snö innebär förstås också att det redan hårt ansträngda trafiksystemet i Stockholmstrakten utsätts för ytterligare påfrestningar. För de som anordnar danser är snöfall därför förstås inte välkommet. Men när vi anlände till Västbergaträffens dans i Alvik, i tillräckligt god tid för att hinna se litet av slutet på den gammaldansinstruktion som då pågick, så var det trots vädret full fart i entrén.

Vi har ju dansat många gånger både i Alvik (på Örjansringens danser), och till Mats Bergmans, och ett par gånger även på Västbergaträffens danser. Trots det blev kvällen en ny upplevelse, av flera skäl. För det första har ju vår Shetland Sheepdog Lavas ankomst till oss under en stor del av förra året omöjliggjort eller begränsat dansandet, så det var länge sedan vi var ute och dansade modernt. Och när vi besökte Västbergaträffen så var det i andra lokaler. Och slutligen hade det skett en positiv förändring i danslokalen i Alvik – rader med fläktar på båda sidorna förbättrade komforten avsevärt.

Och sist men inte minst – även om vi nog dansat även gammalt till Mats Bergmans förut, så imponerade de även inom den genren.

Dansen var förstås mestadels modern – på Västbergaträffens hemsida anges 4m 1g. För vår del uppskattade vi mycket gammaldansinslagen, det gav en rolig variation till utmärkt musik, och vi hann med tre gammaldanser före paus. Annars bestod den moderna dansmusiken som brukligt av omväxlande bugg och foxtrot. Och danspubliken var med på noterna!

I pausen fick vi nöjet att prata med några av eldsjälarna bakom föreningen. Det är mycket och gediget ideellt arbete som har legat och ligger bakom en sådan dansverksamhet, och Jan-Erik Plan berättade litet om Västbergaträffens historik och nuvarande verksamhet. Vi tycker det var mycket intressant att få lyssna till, och bifogar därför gärna här en resumé.

Efter pausen hann vi bara dansa en kort stund innan vår självpåtagna tidsgräns på fyra timmars frånvaro från Lava var nådd. Men dansen var för oss en mycket trevlig och positiv överraskning, och det känns som att vi nog kommer att gå flera gånger.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.