Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Skäggmanslaget på Stallet 1/3 2014

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Tue, March 04, 2014 10:36:17

När jag började dansa i min ungdom, i mitten på sjuttiotalet, var sommarens danser på Skansen en stor glädjekälla. Under sommarmånaderna var det dans fem dagar i veckan, onsdag-söndag, på Bollnästorget. Och dansen startade till och med i maj, fast då med bara ett par danser i veckan om jag minns rätt. Det var alltid samma spelmän som spelade, onsdagar Axel Andereds kapell och övriga dagar Skäggmanslaget. Dansen bestod till största delen av gammaldans, på onsdagarna blev det dock också alltid ett litet inslag av tango, medan övriga kvällar det i stället också blev ett litet inslag av polskor.

Bortsett från när det var omöjligt på grund av semester, midsommarfirande eller mycket dåligt väder, så brukade vi på den tiden bevista alla dessa danser.

Efter en tid, jag minns inte exakt när, så splittrades Skäggmanslaget. Wille kom att ingå i Grindsäters spelmän, en tid tillsammans med bland annat Sonja Sahlström, medan Tore gick till en grupp som jag tror kallade sig Delsbopojkarna. I samband med detta upplever jag också att andra förändringar inleddes, Skansen började på söndagar anlita andra orkestrar som också spelade modernt på söndagar, och en tid senare inleddes en gradvis minskning danserna på Bollnästorget, medan i stället danserna på Galejan med huvudsaklig inriktning på modern dans introducerades och så småningom blev det dominerande inslaget. Om jag minns rätt var Hasse Alfredsson med under denna tid, och införde för en liten tid också dansbiljetter på Galejan.

Med denna bakgrundsbild så är det nog lätt att förstå att Skäggmanslaget är förknippat med många glada minnen från ungdomen.

Jag tror att vi i något sammanhang senare bevistat en dans där Skäggmanslaget åter spelade tillsammans, men minns inte var eller när det var.

När nu Stallet Folk- och världsmusik anordnade en konsert och dans med Skäggmanslaget, så var jag spänd på att se hur ungdomsminnena från Skansen stämde med dagens Skäggmanslag. Det har ju förflutit en lång tid, och som tiden går är det inte omöjligt att både repertoar och färdigheter förändras.

Vi anlände till Stallet strax innan dansen började. Vi har ju bara besökt Stallet vid enstaka tillfällen tidigare och vet därför inte vad man där anser är normala besökssiffror, men vi tyckte i alla fall att det var många besökare där. Många var förstås välbekanta för oss, men det fanns också en del besökare som vi inte kände igen sedan tidigare.

När Skäggmanslaget inledde sin konsert kunde vi konstatera att takterna från förr satt i.

Med tre fioler i olika stämmor åstadkom de en fyllig och välklingande musik, som det var ett nöje att lyssna till. Mellan låtarna varvade de litet med korta berättelser om vad de mindes om låtarna och sig själva. Medan de verkade ha bestämt i förväg några av de låtar de framförde, så verkade också några andra väljas mer spontant under själva konserten.

Konserten varade en timme, efter det sattes stolarna undan och dansen började. En kille som jag inte uppfattade namnet på inledde med vevlira, sedan spelade Skäggmanslaget, och detta upprepades sedan ytterligare en gång.

Dansgolvet på Stallet är ju inte särskilt stort, och med ganska många besökare så begränsade det förstås rörelsefriheten på dansgolvet en del. För vår del var det ju först och främst Skäggmanslaget vi ville dansa till, och kunde då konstatera att ändå urvalet som spelades till dans hade förändrats sedan Skansentiden. Under den tid vi var där blev det exempelvis flera olika polskor, men inte en enda hambo.

På grund av en väntande hund där hemma tyckte vi inte att vi kunde vara kvar under Skäggmanslagets andra spelpass, så vad som dansades under den senare delen av kvällen vet vi inte. Men när vi vände hemåt tyckte vi ändå att vi hade fått en trevlig kväll.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.