Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Stockholms Spelmanslag på Skansen 2014-08-13

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Fri, August 15, 2014 13:30:40

Sommaren 2014 blev en varm upplevelse. En stor del av den har tillbringats i skuggan under en ek på Tynningö. Många avbrott för bad har det förstås blivit, och ibland några promenader. De aktiviteter som normalt är förknippade med ett fritidshus har fått skjutas på framtiden.

Det har inte heller blivit en enda sommardans för oss, den senaste var på Valborg! Så för oss har dansandet verkligen förändrats väldigt mycket från de somrar då fem kvällar i veckan tillbringades med dans på Skansen.

Alltnog, när Ellikas semester var slut så fanns det i alla fall en gammaldans kvar på dansprogrammet på Skansen. Så det var verkligen dags att plocka fram dansskorna igen. På grund av konsertframträdande på Solliden var dansen flyttad till Galejan, vilket kändes litet synd i den vackra sommarkvällen.

När vi kom strax innan dansen skulle börja var danspubliken mycket gles. Men snart blev det fler, fast aldrig så det blev trångt på dansgolvet.

Det kändes verkligen kul att dansa igen!

Före paus var det mest gammaldans, med bara mindre inslag av polskor, och det kändes i början litet ovant att dansa. Men snart var det som vanligt igen, och enda dansavbrottet före paus var för att ta några dansbilder.

Under den ganska långa pausen spelade två från spelmanslaget polskor. Vi satt och fikade vid en bänk, och därifrån hörde man lika mycket av bastonerna från Solliden som från det som spelades på Galejan. Mitt intryck var ändå att polskemusiken lät mycket bra.

Efter paus blev det ytterligare litet gammalt, men snart så tog polskorna helt överhanden. Som jag tror jag skrivit någon gång förut så tycker jag att även om det är fint med polskor så tycker jag ändå att gammaldansmusiken ger mycket större utrymme för improvisation och lekfullhet. I alla fall för mig.

Men samtidigt så tycker jag också att de som spelar alltid ska få spela det de brinner för. Det är viktigt även för oss dansande att de som spelar är engagerade och känner för sitt framträdande.

Som sammanfattning kändes det riktigt kul att få nöta danssulorna igen!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.