Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Tensta Spelmanslag på Hägerstensåsen 2014-12-30

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Wed, December 31, 2014 16:02:48

Det blev ytterligare ett jättelångt dansuppehåll efter vår enda sommardans. Hela hösten har förflutit utan att vi bevistat en enda dans! I stället har vi, utöver besök på sommarstället så länge det var möjligt, i stor utsträckning ägnat oss åt hundpromenader, och för min del även körsång.

Detta beror dock inte alls på att vi tröttnat på att dansa. Det fick vi återigen bekräftat då vi besökte Örjansringens traditionella gammaldanskväll dagen före nyårsafton.

Tensta Spelmanslag bröt denna kväll en lång svit som Leif-Billyz innehade för denna klassiska danskväll. Och det tycker vi de gjorde mycket förtjänstfullt! Jag tror de bland annat har Westlings som förebild, och dansrytmen när de spelar hambo liknar Westlings och är väldigt skön att dansa till. Som vanligt spelade de också ett par polskor, och – vilket var en nyhet för oss som vi uppskattade – ett par foxtrot.

Det kändes också jätteroligt att sista låten före paus blev en humppa. I och för sig annonserades de dansen som polka, men för oss kändes det som humppa. Det var längesen vi senast dansade humppa, men efter ett par försök lyckades vi erinra oss hur vi brukade dansa även den dansen. Jättekul!

Undrar om de månne vågar utöka repertoaren även med någon tango..?

I min ungdom när vi dansade på Mälarsalen, så var Orsa Spelmanslag de jag rankade högst. I tuff konkurrens ska sägas, för det fanns verkligen många som spelade jättebra! Men Orsa Spelmanslag hade just förmågan att spränga sina egna gränser – utöver att de spelade med stor och synlig glädje, härliga gammaldans och polskor, så innehöll deras danser också en stor bredd. Ett par tango brukade det oftast bli, kanske litet gillesdans, och som extranummer en gång så valde de att spela de improviserad jam – vilken fullträff!

För att återgå till denna kväll, så tycker jag att dansen med Örjansringen var riktigt kul!

Visserligen hade vi väl litet dansabstinens som förstärkte intrycket, men dansen var välbesökt, musiken var jättebra, som vanligt var det mycket goda smörgåsar att välja på när man fikade, och mot slutet på pausen deltog vi i en uppställning som denna kväll var stor, med Landskronakadrilj. I den efterföljande traditionella avslutningen med familjevals och familjeschottis kunde jag möjligen önska att valsen kunde spelas åtminstone så länge att man hinner ett varv runt – nu hann vi inte ens varvet runt innan både vals och schottis var slut.

Så återigen säger jag: tack Örjansringen för en trevlig dans! Nu hoppas vi att det inte ska behöva dröja lika länge innan vi på nytt beträder tiljorna!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.