Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

Örjansringen och Tensta Spelmanslag 30/12 2016

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Sun, January 01, 2017 16:30:20
När år 2016 nästan är slut kan vi se tillbaka på kanske det varmaste året på vår jord sedan mätningarna inleddes. I och för sig har säkert El Nino påverkat detta just i år, men det är nog inte många som på allvar tror tvivlar på att människans påverkan är en viktigare förklaring. Knappast ens Trump, tror jag.

I både Arktis och Antarktis är isutbredningen rekordlåg, och även här hemmavid så var det rekordvarmt – årets sista dag avslutades med hela 10 plusgrader i Stockholmstrakten! Samma temperatur som jag upplevt någon gång vid midsommar.

Dagen före årets sista anordnade Örjansringen sin traditionella gammaldanskväll i Hägerstensåsen. Även fast vi detta år dansat väldigt litet och i stället prioriterat samvaron med vår hund Lava, så kändes det självklart och roligt att denna dag få snöra på sig dansskorna igen.


När vi anlände möttes vi av de första tonerna från spelmanslaget och ett redan välfyllt dansgolv. Ute på tiljorna så märktes det snabbt att vi inte dansat på länge, och att vi fick inledningsvis hålla litet koll på yrseln. Golvet verkade först vaxat och litet trögt, men den känslan försvann snabbt.

Spelmanslaget tyckte jag spelade glädjefyllt och bra, med mycket gammaldans, men också med någon polska och foxtrot. I pausen blev det som vanligt danslekar, landskrona-kadrilj och familje-vals och –schottis.

Under kvällen kom flera gånger minnen tillbaka om alla glädjefyllda kvällar jag upplevt på Örjansringens danser.

Strax efter pausen vände vi dock tillbaka till vår rara och gulliga sheltie, som utöver vår frånvaro i nyårstider också plågas av fyrverkerier, även när hon är inomhus. Jag har fått nya tankar om dessa tingestar som hundägare, och tycker det vore bra om man bara fick använda dem med särskilt tillstånd för publika evenemang, dvs ingen försäljning till allmänheten. Utöver att de är en veritabel plåga för hundar, orsakar bränder och olyckor med ibland invaliditet som följd, så är de dessutom riktigt dåliga för miljön. Och på senare tid har de till och med ibland börjat användas för att angripa andra människor. Och – ärligt talat – hur viktiga är de egentligen för vårt firande?

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År 2017 – fast för min del helst utan ackompanjemang av privat anordnade fyrverkerier. Hellre mera dans och friluftsliv åt oss alla!
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.