Dansgladsbloggen

Dansgladsbloggen

Allt om dans och litet till

Hemsida: dansglad.se
Kontakt: Örjan Wikström (kontakt@dansglad.se), Ellika Eng (ellika.eng@comhem.se)

2018-12-30 Tensta Spelmanslag på Örjansringen

Allt om dans och litet tilllPosted by Örjan Wikström Tue, January 01, 2019 16:29:26

Det har gått ett år sedan vår senaste dans och inlägg till dansgladsbloggen. Och denna gång liksom den förra var det Örjansringens gammaldanskväll med Tensta spelmanslag på Hägerstensåsen som vi besökte. Det var riktigt roligt, men först en liten tillbakablick på det gångna året.

Jag tror att för många blev 2018 det år då hotet från klimatförändringarna började tas på allvar. Visserligen var det ett litet snötäcke på vintern, men från maj inleddes en sommar som blev både lång och varm eller till och med het. Skogsbränder nådde en omfattning vi inte sett tidigare i vårt land, och både djurbeten och skördar var så dåliga att många bönder beskrev det som missväxt. Grundvattennivåerna var jättelåga på de flesta platser, och är fortfarande oroväckande låga i stora delar av landet. Och det har aviserats att det nya året kommer att inledas med prishöjningar på mat orsakat av vädret under det gångna året.

Men som alltid ska man skilja på klimat och väderhändelser – man kan t.ex. påminna om att sommaren 2017 längtade de flesta av oss efter mer värme, och vintern i östra USA och Kanada har varit mycket kall och snörik så här långt. I Arktis var avsmältningen sommaren 2018 inte rekordstor, och Grönland fick kanske till och med en masstillväxt i sitt istäcke under året. Och det är inte alls omöjligt att sommaren 2019 i Sverige kan bli normal eller till och med sval.

Men när man ser bortom sådana tillfälliga väderhändelser, finns det ingen tvekan om att temperaturhöjningen obönhörligen fortsätter med stor kraft, och att konsekvenserna blir tydligare för varje år. Jag tror att allvaret i detta skeende inte nog kan betonas.

För egen del har, liksom under de senaste åren, dansandet till största delen ersatts av hundpromenader och körsång. Under våren blev det litet mindre vandring än vanligt. Orsaken var i första hand att jag ägnade mig åt köksrenovering, men en influensa gjorde också sitt till. Och sommaren var till största delen så varm att vandringen fick läggas på is. Men hösten har varit utmärkt för vandring, med låga grundvattennivåer som gjort skogarna torra – först mot slutet av året började vatten åter fylla på bäckar och sankområden.

I Birkakören där jag sjunger hade vi, utöver sedvanlig maj- och julkonsert i Skrapan, en vårkonsert med blandat innehåll. Under hösten repeterade vi Mozarts Requiem, som kören sedan framförde tillsammans med andra körer i Budapest. Själv åkte jag inte med dit, men fick ändå turen att få framföra stycket genom en inbjudan ett par veckor i förväg från Vendelsö kammarkör m.fl.. Det blev en häftig upplevelse för mig, och – som jag kunde uppfatta det – en uppskattad konsert.

Efter denna tillbakablick från det gångna året är det dags att vända tillbaka till Hägerstensåsen, där Örjansringen även i år anordnade sin traditionella gammaldanskväll, dagen före nyårsafton. Tensta Spelmanslag spelade, och det var relativt många besökare.

På grund av det långa dansuppehållet kändes det litet ovant att på nytt beträda danstiljorna. Men den gamla dansglädjen infann sig omedelbart när Tensta Spelmanslag spelade upp till dans. Ibland gjorde sig uppehållet påmint, men under kvällen flöt dansen allt bättre.

Tensta Spelmanslag spelade mycket bra, som vanligt mest gammaldans men också ett par polskor och något litet modernt. Och som vanligt var det danslekar, landskronakadrilj och familjevals/schottis under pausen.

Vi fortsatte dansen i god stämning en stund efter paus, vilket gjorde att vår sheltie Lava fick vänta litet mer än vår eftersträvade tidsgräns på fyra timmar på vår återkomst. Vi blev desto mer välkomnade vid hemkomsten.

Tack Örjansringen och Tensta Spelmanslag för ännu en härlig danskväll!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.